Eteeriset öljyt synnytyksessä

Eteeriset öljyt synnytyksessä

Miksi käyttää eteerisiä öljyjä raskauden aikana ja synnytyksessä?

Eteerisillä öljyillä voi saada apua moneen raskauden aikaiseen vaivaan. Synnytyksessä ne auttavat synnyttäjää jaksamaan, rentoutumaan sekä piristävät tarvittaessa. Eteeriset öljyt synnytyksessä lievittävät myös tukihenkilön jännitystä ja luovat rentouttavaa tunnelmaa synnytyshuoneeseen.  Eteerinen öljy valitaan kuhunkin tilanteeseen sopivaksi.

Öljyjä, joita voi käyttää raskauden aikana:

Yksittäiset öljyt:

Laventeli, Mirha, ruusu, Pelargoni (Geranium), Helichrysum, German chamomile, Neroli, Sandalwood..

Sekoitukset:

Gentle Baby, Forgiveness, Valor, Valor Roll-on,  Peace & calming, Highest potential, Sacred mountain, White Angelica.

Öljyt, kuten laventeli ja mirha auttavat ehkäisemään raskausarpia ja edistämään ihon joustavuutta. Geraniumilla ja Gentle Baby- nimisellä yhdistelmäöljyllä on myös samanlaiset ominaisuudet, ja niitä voi hieroa välilihan alueelle synnytykseen valmistautuessa ehkäisemään repeämistä ja episiotomiaa synnytyksen aikana.

Mirha levitettynä välilihan alueelle juuri ennen synnytystä, desinfioi alapään huonoista bakteereista (huom! streptokokki B! )  säilyttäen kuitenkin hyvät bakteerit ja auttaa samalla välilihaa venymään ja joustamaan synnytyksessä. Tämä on vanha keino, joka on mainittuna mm. kirjassa Healing oils of Ancient Scriptures.

Öljysekoitus synnytykseen (vain kun synnytys on käynnistynyt)

Voit sekoittaa tämän itse synnytyksen alkaessa, tai pyytää doulaa/ tukihenkilöä sekoittamaan.

5 tippaa Ylang Ylangia

4 tippaa Helichrysumia

2 tippaa Fenkolia (Fennel)

2 tippaa piparminttua

2 tippaa Muskatelli salvia (Clary Sage)

  • Käytä tästä yllä olevasta seoksesta 2-4 tippaa,johon on laitettu pohjaöljyä suhteessa 50:50, nilkkojen akupisteisiin. Vain kun synnytys on alkanut.
  • Hiero 2-4 tippaa alavatsalle ja alaselkään.

Miksi sekoittaa itse öljyt, eikä valita valmista pohjaöljyyn sekoitettua öljysekoitusta?

Aromaterapiaopettajani on todennut, että valmis synnytysöljyjä 2 jpegpohjaöljyyn (tällä en tarkoita valmiita ”oil blendeja” jossa ei ole pohja/laimennusöljyä) sekoitettu sekoitus säilyttää terapaeuttiset vaikutuksekset noin kolme kuukautta. Tämän takia parhaat edut saat kun öljyt sekoitetaan juuri ennen käyttötarvetta. Tämän voi sinulle tehdä doula tai kumppani synnytyksen aikana. Voit ostaa tarvittavat synnytysöljyt itsellesi, ja käyttää niitä synnytyksenkin jälkeen, tai valita doula, jonka doulapakkiin kuuluvat laadukkaat eteeriset öljyt. Hyvälaatuiset öljyt eivät mene vanhaksi, tai pilaannu, vaan säilyvät pitkään jos korkit ovat tiukasti kiinni ja niitä säilytetään auringonvalolta suojattuna. Eteerisistä öljyistä on hyötyä myös synnytyksen jälkeen synnytyksestä toipumisessa. 

Sen lisäksi, että suurin osa eteerisistä öljyistä, jotka ovat markkinoilla, eivät ole luomulaatuisesti tuotettu, ovat myös monesti kärsineet, kun niitä on pakattu ja pullotettu monta kertaa, ennen kuin ovat päätyneet kuluttajalle asti. Joka kerta kun öljyä pakataan uudestaan, öljyn terapeuttinen teho pienenee öljyn haihtuessa.  Young Livingille on tärkeää Seed to Seal- laatu, jossa öljyt pakataan ja pullotetaan mahdollisimman nopeasti. Tämän takia käytän itse Young Livingin öljyjjä omassa elämässäni, sekä doulana toimiessani. 

Jos öljy on huonoa tai toisin sanoen toimimatonta, loppukäyttäjä ei eroa huomaa tuoksusta, vaan siitä, että öljy ei tee mitä sen pitäisi. Tämän olen itse huomannut omissa synnytyksissä, jolloin minulla ei vielä ollut käsillä puhdasta, laimentamatonta terapeuttisen asteen jasmiiniöljyä. Ihmettelin vain että eihän se toiminut ja uskoni aromaterapiaan kärsi. Tämän opin vasta myöhemmin kouluttautuessani enemmän. Nyt minulla on aitoa ja puhdasta jasmiiniöljyä, ja käytän sitä doulattavilleni heidän sitä halutessa. 

Miten voit käyttää öljyjä synnytyksessä

Tässä esimerkkejä käytöstä:

Diffusoi ilmaan valittua öljyä puoli tuntia joka 4-6 tunnin välein.

Laita 2-3 tippaa valittua öljyä käsiisi ja hiero niitä yhteen, tee käsistäsi kuppi nenän eteen ja hengittele tällä tavoin päivän aikana aina tarvittaessa.

Diffusoi Gentle Babya, Joy:ta tai Valoria vähentääksesi stressiä ennen ja jälkeen synnytyksen. Auttaa myös lievittämään puolison pelkoja synnytyksen aikana.

Käytä synnytyksessä ja raskauden aikana vain puhtaita luonnonmukaisesti tuotettuja eteerisiä öljyjä. Huomaa että Eu:n lainsäädännön mukaan 100% luomu eteeriseksi öljyksi saa sanoa öljyä, joka sisältää vain 2% eteeristä öljyä. Tämän vuoksi on tärkeää tietää öljyn alkuperä ja käyttää luotettavaa öljymerkkiä, vielä parempi jos tunnet firman ja pääset itse katsomaan farmeja ja tislausta! Tämä on Young Livingillä mahdollista!  Hinta ja laatu kulkevat myös käsi kädessä. Oikea aito eteerinen öljy on terapeuttisen asteen öljyä, eli tarkoittaa sitä, että se toimii, eikä siihen ole lisätty mitään sekä tuotantoprosessi on ollut kasville hellä, jolloin kasvin hienot ainesosat pysyvät ”elossa”. Kasvin parantavat ominaisuudet ovat olemassa öljyssä eikä vain pelkkänä tuoksuna.

Young Livingin öljyt ovat puhtaita öljyjä, ja turvallisia käyttää raskaanakin, mutta silti täytyy olla huolellinen ja käyttää vain raskausaikana turvallisia öljyjä.

Raskausaikana pääasiassa vältettäviä öljyjä ovat Basilika (Basil), calamus, lavandin, Muskatellisalvia( Clary Sage) , Fenkoli (Fennel) , Iisoppi (Hyssop) , Nutmeg, Rosmariini (Rosemary) , Salvia (Sage) , Tansy ja Tarragon- nimiset öljyt.

Sekoituksista: Di-Gize, Dragon Time, Exodus II, Grounding, Mister.

mitä öljyjä voi käyttää raskausaikana muokattu

Lähteet: Essential oils pocket reference ja Reference guide for essential oils, Connie and Alan Higley.

Gentle Babies; Debra Raybern,  Essential oils for pregnancy, birth and babies; Stephanie Fritz, aromatherapy and Massage for mother and baby; Allison England