Miten perheessä voi säästää rahaa?

 

 

Viimeiset kaksi kuukautta  meillä on eletty hyvin suunnitelmallisesti. Mies on ollut koulutuksessa, jonka aikana ei palkkaa makseta. Apua! On pitänyt venyttää senttiä ja olla luova. Olen pitänyt kirpputoripöytää muutamaan otteeseen ja myynyt muuta tavaraa.  On ollut tarpeen tehdä vähän tilanteen pakottamana ruokalistat viikolle. (Tästä olen aina haaveillut, että olisinpa niin tehokas, joten nyt tuli sitten se eteen.)

Yksi tapa säästää rahaa, on suunnitella etukäteen mitä syödään. Tiedän, tämä on yksi työläimmistä asioista, mutta sitä suosittelevat jopa Martatkin. Näin säästyy rahaa, kun et osta turhia aineita kaupasta. Ja kun kokkaa isompia annoksia, niistä saa syödä vielä seuraavana päivänäkin. Yksi ihanimmista asioista, joka helpottaa arkea, on se, jos lounas on jo valmiina, eikä sitä tarvitse alkaa tekemään! Näin aamupäivän tunnit voi käyttää muuhun tekemiseen. Minä investoin, ja ostin Ikeasta 10 litran kattilan, kun viiden litran kattila ei riittänyt enää kahteen ruokailuun. Meillä voi olla kylässä milloin perheen jäseniä, tai ystäviä, ja silloin on kiva että ruokaa on niin että se riittää.

 

Jaan tähän teille itselleni tekemät ruokalistat, jospa niistä olisi teillekin iloa! Toiselle listalle voit listata ruokia, joita sillä viikolla olisi kiva syödä, sekä väli-ja iltapalat, ja toiselle listalle voit ne sitten sijoittaa kunkin päivän kohdalle oman fiiliksen mukaan, ja laittaa listan vaikka jääkaapin oveen.

 

 

 

Mitä muita tapoja on säästää rahaa?

Kirpputorit. Välillä nauran, että meillä melkein koko elämä on kirppiksiltä. Miksi maksaa monista lasten käyttötavaroista uuden hintaa, kun niitä voi saada edullisestikin kirppiksiltä? Tämä vaatii kirppiksillä usein käyntiä, mutta siinä oikeasti säästää satasia. Ja varsinkaan, jos ei ole laittaa isoja summia uusiin tarvikkeisiin, on taloudellista etsiä käytettyjä. Minä ainakin ajattelen, että mieluummin käytän rahan muuhun monissa jutuissa. Missä se näkyy? Kyllä, meillä on merkkivatteita lapsilla ja itsellä, mutta kirppiksiltä. Meillä ei ole kalliita satasten haalareita, kun niitä on saanut halvemmallakin käytettynä. Itse asiassa oma talvitakkikin on kirppikseltä uutena löydetty kahdella kympillä!

Kannattaa laatia listaa itselleen, kuka lapsista tarvitsee mitäkin ja vähän ennakoida. Monesti voi tulla vastaan todella edullisesti huippulöytöjä. Kirppiksiltä kannattaa ostaa vaan sellaista, mikä tuntuu kivalta, jotta ei tule ostaneeksi varuiksi jotakin mistä ei ole ihan varma, ja sitten ne jää käyttämättä.

 

Pian tulevaan äidin ja pojan yhdistettyyn työ-ja lomareissuun, pienen pojan vaatteet löytyivät muutamilla euroilla. Nämä ostokset olivat yhteensä 7 €.

 

Isomman neidin juhlavaatteita. Kengät olivat 2,5€ ja liivi myös 2,5€.

 

Lasten vaatteisiin saa helposti hukattua paljon rahaa. Ja varsinkin jos on monta lasta. Siksi edullisemmaksi tulee ostaa käytettyä ja säästää kivat vaatteet seuraavalla sisarukselle. Jos joutuu ostamaan monta kertaa samoja asioita, esimerkiksi aina uudet vaatteet jokaiselle lapselle, tulee se todella kalliiksi. Rahaa voi käyttää monella tapaa. Itse olemme halunneet saada rahan riittämään sellaisiin asioihin, jotka parantavat arjen laatua. Ruoka on hyvää mutta ei luksusta, ja voimme tehdä sitten säästyneillä rahoilla jotain kivaa yhdessä. Esimerkiksi syödä ulkona välillä. Sen sijaan, että laittaisimme lasten ulkonäköön paljon rahaa, voi ihania juttuja saada halvalla.

Minua itseä harmittaa tahrat. Minulla ei olisi oikein aikaa niitä hinkkailla, eikä kaikki tahrat lähdekään helposti (inhoan mustikkatahroja! ) ja monesti kun vaatteet ovat olleet edullisia, ei tahratkaan niin haittaa, jos paita on pilalla.  Halvan t-paidan voi heittää pois lumppukeräykseen, jos se ei ole enää käyttökuntoinen seuraavalle lapselle. Tosin nykyään olen saanut mustikkatahratkin pois Young Livingin sitruunaöljyllä. Ihanaa!

 

Olen joskus kuullut äideistä, jotka leikkipuistoissa huutavat lapsille, joilla on kallis haalari, että varo varo, tai ettei saa laskea liukumäkeä, jotta haalarin takapuoli ei mene pilalle. Itse ajattelen, että vaatteet on elämistä varten, eikä sitä varten, että niissä säilyisi vielä myyntiarvo, kun on ollut niin kallis. Haluan, että lapsemme ovat kauniisti puettuja, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Haluan olla kotona niiden kanssa kun ne ovat pieniä, ja siksi raha on saatava riittämään. Tämä vaatii luovuutta, mutta sitähän meillä äideillä on monesti 🙂

Kodin ja arjen pyörittämiseen saa käytettyä paljon luovuutta, ja joskus se vie paljon aikaakin ja ihaninta on, että jokainen tekee sen omalla tavallaan, omista arvoista käsin.

Esimerkiksi ruokalaskussa reilu parikymppiä viikossa säästämällä, saa jo kuukaudessa talteen satasen, jonka voi käyttää johonkin muuhun kivaan ja tarpeelliseen. Saatika, jos saa säästettyä syksy ja kevätsesonkina haalarikieroksella vielä enemmän rahaa.

Viikonloppuna olin Passion for Succes- seminaarissa Helsingissä, ja siellä oli puhumassa Varapuun Mikko Sjögren. Tärkein oppi omassa taloudessa on käyttää vähemmän kun rahaa tulee. Velkakierteeseen arjen asioiden takia ei ole mukavaa, sen tähden on hyvä miettiä omaa rahankäyttöään.

Toissa viikon sunnuntaina olin Lupa menestyä-koulutuksessa, ja sielläkin puhuttiin rahasta. Raha on niin tärkeä meidän ihmisten arjessa ja se määrittää monesti elämäämme. Elämmekö ainaisessa puutteessa vai runsaudessa. Olemmeko kiitollisia siitä, mitä meillä jo on, vai haluammeko aina jotain lisää. Täytämmekö itseämme tavaran tuomalla hyvän olon tunteella ja tuhlailemme, vaikka meillä ei olisi siihen varaa.

 

 

Tässä taulukko, jonka mukaan olisi hyvä mittailla oman perheen rahan käyttöä.

Kuukausituloista

70% käytetään

10 % annetaan (hyväntekeväisyyteen). Antaminen saa aikaan kiitollista mieltä, ja se muuttaa sinua ja suhdettasi rahaan! Kokeile. Se myös tuo sinulle lisää rahaa, kun et roiku rahassa liikaa kiinni.

10% säästetään

10% lyhennetään velkaa/ sijoitetaan.

 

Riittääkö teillä rahat? Miten sinä säästät?