Palautuminen

Itsensä hoitaminen synnytyksen jälkeen on valtavan tärkeää! 

 

Millä tavalla voit hoitaa itseäsi, jotta palaudut nopeasti hyvään kuntoon?

Voit itse vaikuttaa siihen miten nopeasti palaudut.

 

Niin kuin raskausaikaan, ja sen oireisiin voi vaikuttaa, voi myös synnytykseen ja siitä palautumiseen vaikuttaa itse.

Kautta aikojen erilaiset yrtit ja luonnontuotteet ovat kuuluneet naisten itsensä hoitamiseen, sekä varsinkin lapsivuodeaikaan.

Mitä kaikkea voi tehdä ja käyttää vaikuttaakseni palautumiseeni?

  • Istumakylvyt
  • Eteeriset öljyt sekä muut hoitoöljyt
  • Imetysteet ja yrtit maidon nostattamiseen ja maidon riittämiseen.

 

Raskausaikana kannattaa ostaa jo kaikki tuotteet valmiiksi, jotta ne on heti saatavilla, ja pääset  käyttämään niitä heti synnytyksen jälkeen. Tuotteet kannattaa pakata jo synnytyskassiin valmiiksi.

 

Mitä tuotteita voin käyttää synnytyksen jälkeen?

Synnytyksessä voi tulla erilaisia nirhaumia tai repeämiä, ja joissakin sairaaloissa tehdään vielä välilihan leikkauksia tietyissä tilanteissa.  

Näitä kaikkia voit hoitaa öljyämällä koko alapäätä synnytyksen jälkeen vessassa käynnin ja alapesun jälkeen.

Erilaiset öljyt, kuten kuismaöljy ja eteerinen laventeliöljy laskevat turvotuksia ja edesauttavat ihon paranemista. Muista laimentaa eteeriset öljyt aina kasviöljyyn, kuten kuismaöljy.

 

 

Synnytyksen jälkeen pissaaminen voi kirvellä tai tuntua pahalta hetken aikaa. Tätä voit helpottaa pissaamalla käsisuihkun kanssa, samalla tavalla kuin suorittaisit alapesua.

Öljyämällä koko alapäätä aina pesun jälkeen esimerkiksi laventeli- tai kuismaöljyllä tämäkin vaiva helpottaa pian.

Yksi käytetty vinkki on myös laittaa yksi tippa piparminttuöljyä wc-pönttöön ja istua nopeasti samantien pöntölle. Vaihtoehtoisesti voi myös hieroa eukalyptus-öljyä virtsarakon lähettyville alavatsalle.

 

Tuotteita, jotka auttavat ja nopeuttavat paranemista ja palautumista:

 

  • Viilentävät suihkeet Young Livingin Clara Derm – suihke. Suihketta säilytetään jääkaapissa jos haluaa viilentävän vaikutuksen. Spraytä suihkutetaan koko alapäähän alapesun jälkeen vessassa käynnin jälkeen.
  • Kuismaöljy ja  eteerinen  laventeliöljy (Laita muutama tippa pieneen kulhoon, jossa sekoitat laventeliöljyn kuismaöljyyn. Levitä seosta koko alapäähän aina vessassa käynnin ja alapesun tai istumakylvyn jälkeen.)
  • Jos haluat nopeuttaa palautumista, ja päästä nopeasti hyvään kuntoon laita seuraavat öljyt ruokalusikalliseen kuismaöljyä:  1 tippa laventelia (uusii ihosoluja, hoitaa nirhaumia, lievittää verenvuotoa) 1 tippa helichrysumia ( parantaa todella hyvin, tyrehdyttää verenvuodon, uusii soluja, uudistaa arpikudosta) 1 tippa mirhaa (tämä on vanhimpia öljyjä, ja naiset ovat käyttäneet sitä jo muinaisina aikoina synnytyksestä palautumiseen, tulehduksia estävä), 1 tippa piparminttua (viilentävä, turvotusta laskeva, kipua lievittävä ), 1 tippa sypressia (lisää verenkiertoa, laittaa nestettä liikkeelle, eli todella hyvä jos synnytyksessä on tullut peräpukamia.)
  • Istumakylvyt. Laita Atlantin merisuolaa ja Epsom-suolaa ison pesuvadin tai muun pohjalle. Laita laventeliöljyä muutamia tippoja suolaan, ja laske päälle sopivan lämmintä vettä. Istu ja huljuttele vettä kädellä koko alapäähän. Suolavesi helpottaa oloa, laskee turvotusta, auttaa kipuihin. Kylvyn jälkeen laita viilentävää suihketta ja öljyjä nopeuttamaan palautumista.
  • Sektio/episotomia arven hoitaminen  Valitse pohjaöljyksi kuismaöljy, johon lisäät laventeliöljytippoja. Kokeile myös geraniumia, jos arpi on arka tai siihen liittyy kipuja.
  • Jos synnytys oli jotakin sellaista mitä et ollut ajatellut, tai siinä tapahtui jotain sellaista mikä järkytti sinua, voit käyttää Trauma Life -öljyä navan ympärille.

Eteeriset öljyt synnytyksen jälkeen

 

Sypressi– edistää verenkiertoa. Jokaisen naisen paras ystävä peräpukamiin! Tuoksuna maadoittava ja auttaa parantamaan tunneperäistä traumaa, rauhoittaa ja lievittää vihan tunnetta.

 

Laventeli  Rauhoittava, rentouttava, tasapainottava. Laskee turvotusta, edistää ihon paranemista ja uusiutumista. Käyttö paikallisesti: välilihan paranemisen edistäjä, sekä yleisen olotilan helpottaja välilihan alueella.  Mihin muuhun voi käyttää: arpien paraneminen, synnytyksen jälkeinen turvotus ja välilihan alueen paraneminen.

Tieteellinen tutkimus: Laventeli ja edistävä vaikutus sektion jälkeisessä kivussa.

 

Geranium Tämä öljy on jo vuosisatoja tunnettu ihon parantamisominaisuuksistaan. Edistää verenkiertoa. Verenvuodon lopettaja. Uudistaa ihosoluja. Käytetty kaikenlaisiin iho-ongelmiin. Käytä paikallisesti välilihan paranemiseen synnytyksen jälkeen.

Tuoksun hyödyt: auttaa vapauttamaan negatiivisia muistoja ja helpottaa hermoperäistä jännitystä.

Tasapainottaa tunteita, piristää mieltä, luo rauham, hyvänolon ja toivon tunteen.

 

Tieteellinen tutkimus Geraniumilla aiheesta: synnytyksen aikaiseen levottomuuteen ja pelkoon & verenpaineen laskuun.

 

Piparminttu  Viilentävä iholla. Kivunlievitytysominaisuuksiensa vuoksi, ihana synnytyksen jälkeen välilihan alueella (laimennettuna pohjaöljyyn).  Auttaa helpottamaan synnytyksen jälkeistä oloa rauhoittaen paikallisesti välilihan alueelle laimennettuna laitettuna.

Tutkimuksissa todettu vähentävän päänsärkyä, sekä pahoinvointia sektion jälkeen.

 

Mustapippuri    Lihaskipuihin, hierottuna niska-hartia alueille. Epiduraalin jälkeiseen olotilaan ja päänsärkyyn.

 

Vatsalle voit laittaa eteerisiä öljyjä pohjaöljyyn sekoitettuna, esimerkiksi mandariinia tai laventelia, jotka palauttavat ihoa ja hoitavat raskauden aikana venynyttä ja ehkä arpeutunutta ihoa. Öljyämisen jälkeen sido ihana Belly Bind- ja ole ylpeä kehostasi joka on käynyt läpi melkoisen ihmetyön!

 

Maidon nouseminen ja vauvan vatsanpurujen minimointi

 

Imetysteet auttavat hyvin maidon nousemiseen. Eteerisistä öljyistä voit kokeilla  fenkoliöljyä hartioille ja rintakehälle  levitettynä laimennettuna. Sellerin siemen (Celery seed)- öljyä voi myös kokeilla vastaavasti.

Maidon nousua helpottamaan (kolmantena päivänä kun maito kunnolla noussut ja olo voi olla tukala) voi käyttää piparminttuöljyä imetyksen jälkeen. Piparminttuöljyn kanssa varotaan vauvan kasvoja, sen takia öljyä laitetaan vasta imetyksen jälkeen. Voit kokeilla tiehyt tukoksiin laventelia. Sillä on rauhoittava ja kipua lievittävä vaikutus.

 

 

Baby blues

Synnytyksen jälkeen voit käyttää eteerisiä öljyjä pitämään Baby bluesin tiessään! Young Livingin eteeriset öljyt piristävät ja tuovat iloa, varsinkin silloin jos mieli ei aina tunnu niin hehkeältä. Voit laittaa muutaman tipan eteeristä öljyä hajuveden tapaan esimerkiksi ranteisiin, tai Joy-tuoksua sydämen päälle, tai vaikka aromaterapia -käsikoruun.

Piristäviä tuoksuja ovat esimerkiksi: Ihana Joy- öljysekoitus, mandariini, appelsiini, lime, tai  Citrus Fresh, sekä monet muut ihanat tuoksut.

 

Eteerisiä öljyjä piristämään mieltä ja hoitamaan synnytyksen jälkeen

 

Clary Sage tasapainottaa hormoneja

Frankincense piristää ja antaa potkua

Sitruuna ja greippi- piristävät mieltä

Melissa rauhoittava, tyynnyttävä

Santelipuu maadoittava